You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

YOUR NATURAL SIDE Olej z Czarnuszki nierafinowany 50ml z pipetą

YOUR NATURAL SIDE Olej z Czarnuszki nierafinowany 50ml z pipetą

Dostępność: 27 szt.

Cena:
25.64 zł


Olej z Czarnuszki nierafinowany

Olej uzyskuje się z tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej. Polecany jest do skóry wymagającej regeneracji, odżywienia, wrażliwej, podrażnionej, problemowej, a także dojrzałej.

Przeznaczony do pielęgnacji: 

skóry wrażliwej, podrażnionej skóry problemowej, nadmiernie przetłuszczającej się cery z przebarwieniami cery dojrzałej z oznakami starzenia kojące ochronne wspomagające barierę hydro-lipidową skóry natłuszczające podrażnionej skóry głowy, wypadających włosów, słabych paznokci

Efekty:

kojące ochronne wspomagające barierę hydro-lipidową skóry natłuszczające

Czarnuszka dzięki zawartości nienasyconego kwasu eikozadienowego (2,6-3%), rzadko występującego w przyrodzie, stosowana jest przy wszelkich zmianach skórnych, przebarwieniach i problemach ze skórą ciała, włosów i paznokci. Korzystnie wpływa na stan skóry zanieczyszczonej i potrzebującej właściwości antyseptycznych i bakteriobójczych. Polecana jest również do skóry podrażnionej, suchej, łuszczącej się. Stosowana na skórę głowy, pomaga zmniejszyć jej swędzenie i problem łupieżu oraz wypadających włosów. Wspomaga walkę o opóźnienie procesu starzenia się skóry, zmniejszenie widoczności zmarszczek, poprawę jej elastyczności oraz sprężystości. Doskonała w profilaktyce powstawania nowych zmarszczek, skóry podrażnionej, a także w pielęgnacji skóry zniszczonej promieniami słonecznymi. Pomaga normować produkcję sebum, nie zatykając porów. Czarnuszka może być stosowana w masażu relaksacyjnym, pomagającym rozluźnić napięte mięśnie.

Jak go zastosować?:

jako zamiennik kremu – nanieś kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz najpierw zmieszać w dłoni olej z aromatyczną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka jako „balsam” do ciała – zaaplikuj olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na wcześniej zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Pomysł dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych olejku. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia przez skórę. Jeżeli chcesz użyć olejku do masażu – stosuj samodzielnie albo zmieszaj dany olej z innym olejem . Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (wskazane zwłaszcza w przypadku wykonywania masażu ujędrniającego) wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed zastosowaniem, a następnie wmasuj w skórę . Maska na skórę głowy – wmasuj olejek w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych kilkadziesiąt minut przed jej umyciem, aby dostarczyć jej składników pomocnych w odżywieniu skalpu, niwelowaniu łupieżu lub nadmiernego przetłuszczania się głowy oraz przyspieszeniu wzrostu włosów maska na włosy – nałóż na suche, zwilżone wodą bądź żelem aloesowym/hialuronowym włosy minimum 20 minut przed umyciem, a później umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc . Ochrona końcówek włosów – w celu zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi lub zabiegami (jak np. kręcenie włosów) i poprawy ich wyglądu, wetrzyj kilka kropli oleju w suche lub wilgotne końcówki włosów preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej dodatkowo jako wspomożenie kuracji leczniczej dla popękanych pięt lub szorstkich, suchych dłoni. W tym celu przed pójściem spać wmasuj olejek w skórę pięt/rąk (np. dodatkowo na stosowany zazwyczaj krem), a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią . Olej jako odżywka do paznokci – kilka kropli oleju wmasuj w paznokcie i skórki. W ten sposób rewelacyjnie odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie i skórki . Jako odżywka do rzęs i brwi – nanieś olej na całej długości rzęs oraz brwi, by je wzmocnić, odżywić oraz zregenerować.

Charakterystyka produktu:

Nazwa surowca wg. INCI: Nigella Sativa oil; (Olej z czarnuszki nierafinowany) Kraj pochodzenia: Egipt Postać: płynny olej o korzennym zapachu Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce znacznie tężeje Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia

 

Intrygujące informacje:

Olej uzyskuje się z tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej pochodzącej z upraw w Europie Południowej i na Bliskim Wschodzie Znanych jest kilka określeń tej niezwykłej rośliny: czarnuszka ogrodowa, kąkolnica, czarny kmin, kolendra siewna lub czarnuszka egipska Ze względu na bogate właściwości regenerujące, odżywcze i naprawcze, a także ze względu na miejsce pochodzenia określana jest dodatkowo jako “Złoto Faraonów” Nasiona czarnuszki znane były już w starożytności. Wykorzystywano je jako przyprawę do potraw oraz jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że czarnuszka „leczy wszystko oprócz śmierci”

Produkty z tej serii