You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

YOUR NATURAL SIDE Olej Rycynowy Nierafinowany Organic 100ml

YOUR NATURAL SIDE Olej Rycynowy Nierafinowany Organic 100ml

Dostępność: 25 szt.

Cena:
20.89 zł


 

 

 

 

 

 

włosów, rzęs i brwi skóry problemowej skóry głowy przy nadmiernym wypadaniu włosów twardej skóry pięt, łokci i kolan słabych, łamliwych paznokci

Efekty:

regenerujące – olej ten regeneruje, odżywia i wzmacnia włosy, brwi, rzęsy oraz łamliwe, słabe paznokcie i skórki. Ponadto znacznie przyspiesza ich wzrost. Stosowany na włosy, brwi lub rzęsy przyciemnia je, zagęszcza i nabłyszcza. Wcierany w skórę głowy, zapobiega wypadaniu włosów i pobudza wzrost tzw. „baby hair” zmiękczające – ze względu na silne właściwości zmiękczające, olej ten polecany jest do pielęgnacji twardych, suchych pięt, łokci i kolan oczyszczające – olej rycynowy (rącznikowy) znakomicie oczyszcza naszą skórę, dzięki jego dużej zdolności wyłapywania brudu i bakterii oraz powinowactwa do ludzkiego sebum. Dzieje się to wedle zasady: tłuszcz rozpuszczaj tłuszczem. Stosowany jest w metodzie OCM (Oil Cleansing Method), która nie narusza płaszcza lipidowego skóry. Polecany jest do pielęgnacji skóry problemowej. Można go również stosować punktowo na zmiany trądzikowe, w celu przyspieszenia ich gojenia

Charakterystyka produktu:

Nazwa surowca wg. INCI: Ricinus communis seed oil; (Olej rycynowy nierafinowany) Kraj pochodzenia: Indie Postać: gęsty olej Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce znacznie tężeje Trwałość: podana na opakowaniu Posiada certyfikat Soil Association Organic

Opakowanie:

100ml nakrętka

Ciekawe informacje:

Olej rycynowy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion owoców rącznika pospolitego, a następnie jego wygotowaniu wodą, w celu rozkładu toksoalbuminy (rycyny), środków intensywnie trującej Rącznik pospolity (Ricinus Communis) jest tropikalnym drzewem pochodzącym prawdopodobnie z północno-wschodniej Afryki i Bliskiego Wschodu Drzewo to osiąga wysokość nawet 13 m. Ma wielkie palczaste liście, niepozorne kwiaty zebrane na jednej łodydze, z których powstają duże, kolczaste, podobne do kasztanów owoce W każdej z trzech komór takiego owocu znajdują się szaro-brązowe nasiona, z których wytłaczany jest olej rycynowy (rącznikowy) Olej rycynowy najczęściej stosowany jest doustnie jako środek przeczyszczający. Za to działanie odpowiedzialny jest zastosowany w nim kwas rycynolowy, który przez reakcje z jonami sodowymi usprawnia perystaltykę jelit Rącznik pospolity zwyczajowo nazywany jest także kleszczowiną pospolitą (od wyglądu nasion przypominających opitą krwią samicę kleszcza pospolitego) lub rycynusem. W dawnej polszczyźnie nosił nazwę olej kleszczowinowy. Ze względu na kształt liści w średniowieczu nazywany był “Dłonią Chrystusa” – Palma Christi

Producnt: 

Your Natural Side

 

Produkty z tej serii