You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

YOUR NATURAL SIDE Olej Meadowfoam nierafinowany 10ml

YOUR NATURAL SIDE Olej Meadowfoam nierafinowany 10ml

Dostępność: 28 szt.

Cena:
15.19 zł


Olej Meadowfoam – polecany jest do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, poszarzałej, z przebarwieniami, wymagającej regeneracji i odżywienia, a także zniszczonych i pozbawionych blasku włosów.

 

Najlepszy do pielęgnacji: 

cery dojrzałej z oznakami starzenia poszarzałej, wymagającej regeneracji zwiotczałej, o osłabionej elastyczności skóry problemowej, suchej, odwodnionej zniszczonych i pozbawionych blasku włosów łamliwych paznokci

 

Właściwości produktu:

ochronne kojące antystarzeniowe odżywcze

Meadowfoam (Limnanthes Alba) zawiera unikalny skład, złożony w ponad 95% z długołańcuchowych (ponad 20 atomów węgla) kwasów tłuszczowych. Dzięki nim meadowfoam znakomicie zabezpiecza skórę przed nadmierną utratą wody, a jednocześnie nie pozostawia uczucia tłustości. Jest ponadprzeciętnie lekki, choć z chemicznego punktu widzenia, ma charakter woskowy (podobnie jak jojoba). Posiada zbliżony skład do ludzkiego sebum i na ogół jest dobrze tolerowany przez każdy typ cery. Zawartość witaminy E i C odpowiada za właściwości antyoksydacyjne i wspomagające walkę z drobnymi zmarszczkami czy nierównym kolorytem cery. Kwas ikozenowy pomaga zmniejszyć nadmierne przetłuszczanie się skóry i przywrócić jej prawidłowy balans tłuszczowy, nie blokując porów. Świetny do olejowania włosów, aby je odżywić i wzmocnić naturalny blask.

 

Jak go zastosować?:

jako zamiennik kremu – delikatnie nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu, lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu można najpierw wymieszać w dłoni olejek z twoją ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka jako „balsam” do ciała – wmasuj tuż po kąpieli! Zastosowanie na wcześniej zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Sposób dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych olejku. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować albo zostawić do wchłonięcia. Jeżeli chcesz użyć olejku do masażu – stosuj samodzielnie lub wymieszaj dany olej z innym olejem . Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane zwłaszcza w przypadku wykonywania masażu ujędrniającego) wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę maseczka na skórę głowy – wmasuj olejek w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych przynajmniej godzinę przed jej umyciem, aby dostarczyć jej składników pomocnych w odżywieniu skalpu, niwelowaniu łupieżu lub nadmiernego przetłuszczania się głowy oraz ożywieniu wzrostu włosów maseczka na włosy – nałóż na suche, zwilżone wodą bądź żelem aloesowym/hialuronowym włosy minimum 20 minut przed umyciem, a potem umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc . Ochrona końcówek włosów – w celu zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi i zabiegami (jak np. kręcenie włosów) i poprawy ich wyglądu, wetrzyj kilka kropli oleju w suche lub wilgotne końcówki włosów preparat zmiękczający twardą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Możesz zastosować , olej dodatkowo jako wspomożenie kuracji leczniczej dla popękanych pięt lub szorstkich, suchych dłoni. Na noc wmasuj olejek w skórę pięt/rąk (np. dodatkowo na stosowany zazwyczaj krem), a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice Możesz również dodatkowo owinąć stopy/ręce folią . Olej jako regeneracja paznokci – kilka kropli oleju wmasuj w paznokcie i skórki. W ten sposób wspaniale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie i skórki . Jako odżywka do rzęs i brwi – nanieś olej na całej długości rzęs oraz brwi, by je wzmocnić, odżywić oraz zregenerować.

 

Charakterystyka produktu:

Nazwa surowca wg. INCI: Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil (Olej meadowfoam nierafinowany 100%) Kraj pochodzenia: Indie Postać: płynny olej o ledwo wyczuwalnym zapachu Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce lekko tężeje Trwałość: podana na opakowaniu, 3 miesiące od otwarcia

 

Dostępne opakowania:

10ml butelka z pipetą 30ml butelka z pipetą

 

Intrygujące informacje:

Olej Meadowfoam powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion Limnanthes Alba (tzw. Piany Łąkowej). Roślina Meadowfoam oryginalnie pochodzi z rejonu Kalifornii i Oregonu, a jej wysokość nie przekracza 30 cm. Nazwa rośliny “Piana Łąkowa” wzięła się od wyglądu jej kwiatów, które w czasie kwitnienia, ze względu na obfitość drobnych białych kwiatów łąki, sprawiają wrażenie pokrytych morską pianą. Olej Meadowfoam ma bardziej woskowaty niż olejowy charakter, w czym podobny jest do oleju jojoba. Jest on zupełnie płynny. Jak podają źródła, pomimo woskowej budowy, olej meadowfoam ma bardzo niski współczynnik komedogenności, dzięki czemu polecany jest do pielęgnacji cery ze skłonnością do powstawania zaskórników. Olej Meadowfoam idealnie nadaje się do aromaterapii, gdyż rewelacyjnie wiąże zapach, dzięki czemu utrzymuje się on dłużej na skórze. Dodatkowo, zapewnia dobry poślizg, co czyni go świetnym olejem bazowym do masażu. Nektar kwiatów Meadowfoam stosowany jest do wytwarzania smacznego miodu.

Produkty z tej serii