You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

YOUR NATURAL SIDE Olej Arganowy nierafinowany 30 ml butelka szklana z pipetą

YOUR NATURAL SIDE Olej Arganowy nierafinowany 30 ml butelka szklana z pipetą

Dostępność: 12 szt.

Cena:
20.89 zł


Olej Arganowy zimnotłoczony Organic

Olej arganowy uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno orzechów drzewa arganowego. To jeden z najbardziej znanych olei roślinnych, okrzyknięty skarbem Maroka. Jest zalecany do skóry suchej, delikatnej, podrażnionej, problemowej, o niewystarczającej elastyczności. Jako emolient, pomaga ograniczyć nadmierne odparowywanie wody ze skóry. Świetnie sprawdzi się także do osłabionych paznokci oraz włosów. Polecany jako wsparcie w pielęgnacji ukierunkowanej na zmniejszenie widoczności zmarszczek i poprawę ujędrnienia oraz elastyczności skóry. Doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie oleinowego (Omega-9) oraz linolowego (Omega-6).

Najlepszy do pielęgnacji: 

cery zniszczonej, wymagającej regeneracji skóry problemowej cery suchej, łuszczącej się cery dojrzałej z oznakami starzenia zniszczonych, suchych włosów łamliwych paznokci

Zastosowanie:

jako zamiennik kremu – nałóż niewielką ilość bezpośrednio na skórę całej twarzy, szyi i dekoltu lub punktowo. Dla wzmocnienia efektu możesz najpierw zmieszać w dłoni olejek z twoją ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dostarczysz w ten sposób skórze więcej bardzo cennych składników jako „balsam” do ciała – zastosuj też olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na wcześniej zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Sposób dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych olejku. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować albo zostawić do wchłonięcia. Zastosowanie do Masażu – stosuj samodzielnie lub wymieszaj z innym olejem . Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne wzbogacenie kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olej z ulubionym balsamem tuż przed zastosowaniem, a następnie wmasuj w skórę maseczka na skórę głowy – wmasuj olejek w skórę głowy w ilości 2 łyżek stołowych co najmniej 1 godzinę przed jej umyciem, aby dostarczyć jej przydatnych składników maseczka na włosy – nałóż na suche bądź zwilżone wodą i/lub żelem aloesowym/hialuronowym włosy minimum 20 minut przed ich umyciem, a następnie zmyj olej delikatnym szamponem. Taką mieszaninę możesz pozostawić na włosach nawet na dłuższy czas, np. całą noc. W przypadku zastosowania zbyt dużej ilości oleju – najpierw nałóż porcję odżywki do włosów, by zemulgować olej, a później umyj szamponem . Ochrona końcówek włosów – wetrzyj kilka kropli oleju w suche lub wilgotne końcówki włosów . Preparat na szorstką, zrogowaciałą skórę – niewielką ilość oleju wmasuj w twardą skórę pięt, łokci lub kolan. Można wykorzystać olej dodatkowo jako wsparcie dla kuracji dla popękanych pięt lub wysuszonych dłoni. Na noc wmasuj olejek w skórę pięt/rąk (np. dodatkowo na stosowany zazwyczaj krem), a następnie załóż bawełniane skarpetki/rękawice. Możesz także wcześniej dodatkowo owinąć stopy/ręce folią . Olej na odbudowę paznokci – kilka kropli oleju wmasuj w paznokcie i skórki. Możesz dodać także kilka kropli oleju rycynowego (rącznikowego) . Olej jako odżywka do rzęs i brwi – nanieś olej na całej długości rzęs oraz brwi, uważaj, by olej nie dostał się do oka jako maseczka do twarzy – wymieszaj kilka kropli oleju z porcją wybranej glinki bądź glinek, dodaj ulubioną wodą kwiatową i mieszaj aż do uzyskania konsystencji pasty, nałóż na ok. 15 minut, po czym zmyj. W międzyczasie spryskuj skórę wodą roślinną, by nie dopuścić do całkowitego zaschnięcia maski

Informacje o produkcie:

 Nazwa surowca wg INCI: Argania Spinosa Kernel Oil (olej arganowy zimnotłoczony deodoryzowany 100%) Kraj pochodzenia: Maroko Postać: płynny olej o słomkowej barwie Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce może lekko tężeć Trwałość: podana na opakowaniu Surowiec użyty do produkcji ma Certyfikat Soil Association Organic

 

Intrygujące informacje:

 Drzewo arganowe rośnie jedynie w półpustynnych rejonach Maroko, a jego żywotność waha się od 125 do 450 lat Owoce drzewa arganowego wyglądem przypominają oliwki, jednak są od nich znacznie większe Do wytłoczenia 1 litra oleju potrzebne jest 30 kg owoców, dlatego też olej arganowy nazywany jest „płynnym złotem” Do celów spożywczych stosuje się olej z prażonych orzechów arganowych

Produkty z tej serii