You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Manuka Miód Manuka MGO™ 100+ Nektarowy 50 g

Manuka Miód Manuka MGO™ 100+ Nektarowy 50 g

Dostępność: 30 szt.

Cena:
28.03 zł


Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

Czym jest Miód Manuka?

W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; intensywnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO™?

MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej środków uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™(od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

 

 

Składniki:

 miód z krzewu Manuka 100%

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g* Wartość energetyczna 1400 kJ / 334,4 kcal 210 kJ / 50,2 kcal Tłuszcz 0 g 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g Węglowodany 82,1 g 12,3 g w tym cukry 82,1 g 12,3 g Błonnik 0 g 0 g Białko 0,3 g 0,05 g Sól 0,04 g 0,01 g Methylglyoxal  >10 mg >1,5 mg

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajdują się ok 3 porcje.

 

Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 100+


Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

 

Warunki przechowywania:

 przechowywać w temperaturze pokojowej.

 

Masa netto:

 50 g

Kraj pochodzenia miodu:

 Nowa Zelandia

Kraj produkcji:

Nowa Zelandia

Produkty z tej serii