You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Le Serail

Fabryka mydła „Le Serail” jest ostatnią tradycyjną fabryką mydła w Marsylii z siedzibą w Marsylii.

W XX wieku w Marsylii, dużym mieście w Prowansji, fabryki mydeł - w tamtym czasie były ich setki - były zamykane jedna po drugiej z powodu masowego napływu nowoczesnych "chemicznych" detergentów. Mężczyzna, który powrócił po deportacji z Niemiec, Vincent BOETTO, założył w 1949 r. Savonnerie le Sérail, aby utrwalić wiedzę i tradycję prawdziwego marsylskiego mydła. Następnie przejął farmę znajdującą się w mieście i zbudował sprzęt niezbędny do produkcji tradycyjncyh kostkek mydlanych, w tym kotły, w których wytwarzana jest pasta mydlana. Dziś jego syn, Daniel, dumny z tego dziedzictwa, przejął fabrykę mydła w 2009 roku i utrwala "know-how" (wiem jak) pozostawione przez jego ojca. Tak więc cały sprzęt pochodzi z początkowego okresu działania fabryki i nie został zamieniony na żadne nowe modele typowe dla komercyjnych fabryk. Wszystkie etapy niezbędne do produkcji tradycyjnego mydła marsylskiego rownież zostały zachowane, pozwoliło mu to uzyskać etykietę „Entreprise du Patrimoine vivant” przyznaną przez CCI z Marsylii.

I - PROCES PRODUKCJI autentycznego mydła marsylskiego w Savonnerie Le Sérail
Prawdziwe mydło marsylskie jest wytwarzane w kotle, zgodnie ze specyficznym procesem zmydlania zwanym „procesem Marseillais”, obejmującym pięć etapów:

Pierwszy krok: zmydlanie

Oleje pochodzenia roślinnego są podgrzewane w dużym gkotle. Pod wpływem sody i ciepła stopniowo przekształcają się w mydło.

Drugi krok: wysalanie

Ponieważ mydło nie rozpuszcza się w słonej wodzie, operacja ta polega na dodaniu soli morskiej w celu uzyskania nadmiaru ługu sodowego na dnie kotła - dzięki temu mydło zostaje wypchnięte powyżej tej warstwy.

Trzeci krok: gotowanie

Ta operacja umożliwia całkowitą przemianę olejów roślinnych w mydło.

Czwarty krok: mycie

Pastę mydlaną poddaje się rafinacji poprzez mycie, w wyniku czego powstają glicerol, zanieczyszczenia i zmydlone kwasy tłuszczowe.

Piąty etap: likwidacja

Ostatnie mycie czystą wodą doprowadza mydło do ostatecznego stanu: gładkie i czyste mydło, które buduje reputację procesu wytwarzania mydła w Marsylii.

Te wszystkie operacje trwają około tygodnia. Każdy kocioł może pomieścić osiem ton pasty mydlanej. Potem nadchodzi czas na nalewanie.

Gorące mydło (70 °) wlewa się do form , gdzie będzie mogło ostygnąć - mydło pozostaje w formach przez około trzy dni.



Cięcie
Płytę mydlaną kroi się następnie na bloki o masie od 40 do 50 kg, a następnie kroi na jednostki o masie 1000 g - 600 g - 400 g - 300 g. Wszystko odbywa się ręcznie, przy użyciu starych maszyn.

Suszenie
Kostki mydła są następnie umieszczane na półkach, gdzie będą wysychać na świeżym powietrzu przez okres czasu o 7 do 15 dni, aby caął zawarta w nich woda mogła odparować.


Cechowanie
Cała produkcja jest wykonywana ręcznie, a kostki są stemplowane są jedna po drugiej w prasach mydlanych, które posiadają klasyczne formy tulipanów - mydło jest znaczone na sześciu bokach.


II - WIELE KORZYŚCI

Obecnie powrót wartości ekologicznych i ekonomicznych sprawia, że ​​konsumenci odkrywają zalety mydła marsylskiego, zarówno dobrego dla skóry, jak i dla środowiska.

- hipoalergiczne
- biodegradowalne w mniej niż 28 dni
- polecane przez dermatologów do walki z suchą skórą
- ekonomiczne w użyciu

III - EWOLUCJA FABRYKI MYDŁA LE SÉRAIL

Aby utrzymać swoją działalność, La Savonnerie Le Sérail ewoluowała i dywersyfikowała się, projektując i wprowadzając nowe produkty. La Savonnerie Le Sérail zaprojektowało około pięćdziesięciu różnych perfum, aby zaoferować szeroki wybór wszystkim swoim klientom. Te "mydła toaletowe" mogą być zabarwione lub nie, a niektóre zawierają skruszone drobne elementy, takie jak płatek róży lub kwiat lawendy. Należy pamiętać, że większość tych mydeł toaletowych jest wytwarzana z wiórów mydlanych w Marsylii, do których dodaje się perfumy - głównie naturalne - a także barwniki.


JAK DOKŁADNIE PRODUKOWANE JEST MYDŁO MARSYLCKIE? PROCES KROK PO KROKU.

1. BAZA
W zbiornikach fabryki Sérail produkuje dwa rodzaje mydła: białe i zielone. Pierwsze wykonane jest z oleju kokosowego. Ten sam olej stosuje się w składzie drugiego mydła, ale w zmniejszonych ilościach, aby zrobić miejsce na 50% oliwy z oliwek. PCały proces jest koordynowany przez głównego mydlarza. Pierwszym krokiem jest zmieszanie olejów roślinnych z alkaliami, do których dodaje się sól morską. Używając pary wodnej która krąży na dnie zbiornika w cewce, doprowadzamy do zagotowania mieszanki. W wyniku reakcji chemicznej mieszanka zostaje przekszałcona w pastę, a sól ją oczyszcza. Ta operacja nazywa się "empatage" i zajmuje około ośmiu godzin.

2. GOTOWANIE W KOTŁACH
Gotowanie polega na doprowadzeniu masy do wrzenia przez cztery godziny w temperaturze około stu stopni, przy regularnym wybieraniu osadu. Następnie górną część kotła spryskuje się zimną wodą. Woda jest cięższa od pasty i opada do środka, powodując opadanie zanieczyszczeń. Masa gotuje się i, podobnie jak mleko w garnku, może nagle wykipieć, w takim wypadku mydlarz przy użyciu długiego wiosła miesza masę, aby obniżyć jej poziom. Po trzech lub czterech dniach, aby sprawdzić, czy pasta ma odpowiedniąformę, mydlarz kładzie kroplę mydła na czubku języka i testuje! Jeśli jest miękki, można przejść do następnego kroku, jeśli nie, trzeba kontynuować "mycie masy". Po zakończeniu gotowania mydlarz wyłącza podgrzewanie i przykrywa zbiornik drewnianymi deskami w celu utrzymania jego temperatury. Masa musi następnie odczekać 36 godzin.

3. ODLEWANIE W FORMACH

Podczas gdy ciasto odpoczywa, mydlarz przygotowuje formy. Przygotowuje zakładki, które będą podtrzymywały mydło po jego wylaniu. Następnie mydło jest wylewane do wcześniej przygotowanych szczelnie form (rozlwające się mydło swoim kształtem przypomina lawę) Na wylocie z kanałów masa jest filtrowana w celu zatrzymania ostatnich zanieczyszczeń. Gdy forma jest pełna, zamykany jest dopływ, a mydło będąc jeszcze płynne wyrównuje swoją powierzchnię, czyniąc ją gładką. Mydło schnie czterdzieści osiem godzin, podczas których delikatnie twardnieje.

4. CIĘCIE
Bloki mysla są mierzone na odpowiednie wymary, a następnie cięte. Mydelnicy zawsze pracują w parach, podnoszą bloki, które ważą nawet 40 kg. Bloki są układane na wózku, a następnie umieszczane na stole gdzie zostaną pociąte na jeszcze mniejsze kawałki. Stół posiada przymocowane stalowe druty, które są mocno naciągnięte. Bloki trafiające na stół są mechanicznie przepychane w kierunku drutów i cięte na określone przez mydlarza wymiary.

5. SUSZENIE KOSTEK
Powstałę podczas cięcia kostku są delikatnie umieszczane na drewnianych półkach wyposażonych w rolki, gdzie będą wysychać przez okres dwóch tygodni. Mydlarz dba o pozostawienie wolnej przestrzeni między każdym mydłem, aby zapewnić idealną cyrkulację powietrza i aby móc je obracać ręcznie jeden po drugim.

6. PIECZĘCIE
Ostatnia operacja polega wytłoczeniu oznaczeń na mydle. Mydlarz umieszcza pojedyńcze kostki mydła po środku formy formy liczącej ponad sto lat, która op zakmknięciu wybija różne loga na utwardzonej paście mydlanej. Zapakowane mydła są teraz gotowe do podróży do konsumentów.

7.WNIOSKI
Wszystkie powyższe operacje tworzenia prawdziwego mydła marsylskiego są niezliczone, ale są to prawa, które trzeba szanować przy produkcji prawdziwego arcydzieła. Szacunek dla tradycji sprawia, że ​​mydło Le Serail ma nienaganną jakość. W fabryce mydła w Le Sérail czas się nie zatrzymał i postanowiliśmy utrzymać metody, które których używali pierwsi mydlarze.