Masło SHEA pomimo nazwy jest olejem roślinnym wytwarzany z nasion afrykańskiego drzewa z gatunku Masłosz Parka (Butyrospermum parkii lub inaczej Vitellaria paradoxa). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę białawą do lekko beżowej, z delikatnym charakterystycznym zapachem.
Oferowane masło jest pozyskiwane w procesie mechanicznego tłoczenia, na zimno jest masłem nierafinowanym.
Działanie.
W stosunku do masła rafinowanego , zdecydowanie szybciej i lepiej się wchłania, mocniej też odżywia skórę. Swoje właściwości kosmetyczne i dermatologiczne zawdzięcza wysokiej zawartości fitosteroli, trójterepyny, karitenów,.
Kwas cynamonowy oraz cykloartenol powoduje, że masło Shea jest naturalnym filtrem chroniących skórę przed działaniem promieni UV i opóźniających procesy jej starzenia. Jest także bogatym źródłem trójterpenów, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące oraz stymulujące krążenie krwi. Stosowanie.
Masło można stosować w produktach/formulacjach na wszystkie obszary skóry, włącznie z okolicą oczu.
Świetnie sprawdza się jako naturalny zagęstnik o silnych walorach nawilżających przy produkcji kremów balsamów.
Do formuł kosmetycznych dodajemy w fazie olejowej, po stopieniu/podgrzaniu do temperatury 35-40oC
Zalecane stężenie w formułach kosmetycznych 2-90%
Skład : - naturalna allantoina; - prowitamina A; - witaminy F i E; - nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe; - woski. Kraj pochodzenia surowca Ghana.Masło certyfikowane w Wielkiej Brytanii , posiada certyfikat Soil Association.