You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Dr Gaja Sól czarna KALA NAMAK drobna 250g

Dr Gaja Sól czarna KALA NAMAK drobna 250g

PROMOCJA -5%

Dostępny

Cena:
8.55 zł
8.12 zł


Tak jak pieprz nie zawsze musi być czarny (znane odmiany to pieprz biały, zielony, czerwony) podobnie jest w przypadku soli. Obok powszechnie znanej, tradycyjnej soli białej występuje również sól czarna, nazywana w języku indyjskim Kala Namak. Ta oryginalna odmiana soli, pochodzi z Indii. Jest tradycyjnie wydobywana w kopalniach w Pakistanie, Bangadeszu, Nepalu oraz w niektórych rejonach Himalajów. Tak naprawdę jej kryształy są barwy różowo-brązowej, a po rozdrobnieniu - ciemnofioletowej.

 

ZASTOSOWANIE SOLI CZARNEJ

Sól czarna często nazywana jest solą indyjską, gdyż znajduje szerokie zastosowanie w kuchni indyjskiej: jako główny składnik tradycyjnej i dobrze znanej przyprawy chaat masala czy orzeźwiającego hinduskiego napoju tzw. Jaljeera. To ciekawy dodatek do wszelkich przekąsek, dipów, gęstych sosów (chutneyów), sałatek a nawet do owoców. 
Ma wyraźny, pikantny smak i ostry zapach. Ze względu na swój charakterystyczny, jajeczny aromat jest chętnie używana przez wegan i wegetarian np. do przyprawienia tofu – co pozwala na uzyskanie smaku przypominającego sałatkę jajeczną. 

Wybierając sól czarną można wyczarować niepowtarzalne potrawy, które doskonale urozmaicą codzienną dietę.

Sól czarna KALA NAMAK drobna, Dr Gaja to: 
- sól SPOŻYWCZA – do celów konsumpcyjnych, zamiennik tradycyjnej soli kuchennej, 
- sól KAMIENNA – wydobywana ręcznie z ziemi w postaci brył, bloków i kamieni, 
- sól NIEJODOWANA – nie jest poddawana procesowi jodowania (dodawania jodu), zawiera naturalnie występujące minerały.

 

Sól czarna KALA NAMAK drobna, Dr Gaja

Składniki: sól himalajska czarna 100%
Masa netto: 250 g
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Kraj pochodzenia soli: Pakistan

Produkty z tej serii