You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Kwasy OMEGA 9, dlaczego ich spożywanie jest tak ważne dla naszego zdrowia?

Często słyszymy o kwasach Omega 3 i Omega 6, które są niezbędnymi kwasami tłuszczowymi. Dlaczego? Spowodowane jest to faktem, że organizm ludzki nie jest w stanie sam ich produkować, a co za tym idzie, musimy uzupełniać je wprowadzając do naszej diety produkty lub suplementy z ich zawartością. Czytaj dalej...


Dlaczego jednak pomijany jest kwas Omega 9? Czym różni się od wyżej wymienionych Omega 3 i Omega 6? Kwasy te nie są nazywane niezbędnymi,dlatego, że organizm człowieka jest w stanie sam je sobie wytwarzać. Co za tym idzie, wiele osób zakłada, że skoro sami produkujemy kwasy Omega 9, to zawsze zostają one uzupełnione w wystarczających ilościach. Czy jednak to założenie jest prawidłowe? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Kwasy tłuszczowe Omega 9 składają się z dwóch najważniejszych przedstawicieli:

- kwas oleinowy
- kwas elaidynowy

Dlaczego te kwasy są ważne?

Kwas oleinowy - główny przedstawiciel kwasów Omega 9, buduje nasze osłonki mielinowe czyli osłonki naszych nerwów. Jest on jednym z najważniejszych składników naszego układu nerwowego, w tym naszego mózgu.


Kiedyś uważano, że skoro organizm sam potrafi wytwarzać kwasy tego typu, to nie potrzeba ich uzupełniać w inny sposób.Jednak naukowcy w 2003 roku badając tą kwestie odkryli biorąc za przykład model organizmu zwierzęcego, że karmienie ich dietą pozbawioną kwasu oleinowego, czyli kwasu tłuszczowego Omega 9, miały dużo mniejsze jego stężenie w wielu narządach - w tym w nerwie kulszowym, ale nie w mózgu.


Dowodzi to, że nasz organizm nie jest w stanie wyrównać wszystkich braków kwasu oleinowego, kiedy nie dostarczamy go z pożywienia. Jeśli będziemy dostarczać w diecie za małą ilość Omega 9 wpłynie to na nasz układ nerwowy, z kolei nie zmieni się stężenie kwasu oleinowego w naszym mózgu. Wyjaśnieniem tej zależności jest aktywny transport właśnie tej substancji przez barierę, krew i mózg. Braki tych kwasów mogą spowodować gorsze działanie wielu naszych narządów, a także obwodowego układu nerwowego.



Badania naukowe potwierdzają, że kwasy tłuszczowe Omega 9 są korzystne w leczeniu takich schorzeń jak:


bóle neuropatyczne - nie podawanie w diecie kwasów Omega 9 powoduje, że osłonki nerwów obwodowych (z pominięciem mózgu) mogą być cieńsze, a układ nerwowy słabszy i bardziej podatny na choroby. Bioaktywne jednonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 9 wykazują również działanie terapeutyczne w modelach neurotraumy.

insulinooporność - główna przyczyna chorób metabolicznych powodującą cukrzycę typu 1 i 2, cukrzycę ciążową, miażdżycę oraz nadciśnienie. W tym przypadku kwas oleinowy (Omega 9) powoduje utlenianie kwasów tłuszczowych, które pełnią funkcję ochronną.

Naukowcy poprzez badania na organizmach zwierzęcych, dowodzą również, że kwasy Omega 9 wywołują śmierć komórek nowotworowych raka kolczystokomórkowego języka oraz pełnią funkcję wspomagającą przy jego leczeniu. Jednak trzeba pamiętać, że żadne z tych kwasów nie leczą nowotworów.

W 2019 roku w Rumunii dowiedziono także, że kwasy te zaburzają metabolizm w komórkach glejaka. Omega 9 (głównie kwas oleinowy) ma również ochronne działanie na komórki naszej wątroby. Ma pozytywny wpływ na komórki beta trzustki, które produkują insulinę (cukrzyca typu 1), reguluje jej przeżycie i funkcjonowanie poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego.
Kwas oleinowy jest także doskonałym środkiem przeciwbakteryjny w leczeniu infekcji oka, a także przy różnego rodzaju zapaleniach.

Nowe badania z 10 listopada 2020 roku przedstawiły również wstępne wyniki, że kwas ten znacząco poprawia działanie układu immunologicznego u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym.

W jakich produktach spożywczych znajdziemy kwasy tłuszczowe Omega 9?
- oliwa z oliwek
- olej z migdałów
- olej z awokado
- olej sezamowy
- olej słonecznikowy
- olej z pestek dyni


Podsumowując, kwalifikacja sugerująca, że nie musimy podawać tych kwasów w naszej codziennej diecie jest nieaktualna. Najnowsze badania dowodzą, że poziom kwasów Omega 9 w naszym organizmie jest bardzo ważny i ma wpływ na nasze zdrowie, ponieważ braki tych kwasów, a co za tym idzie niskie ich stężenie powodują osłabienie wielu organów.

Dbajmy o siebie i swoje zdrowie wprowadzając do swojej diety kwasy Omega 9. Przywiązujmy do nich wagę nie mniejszą niż do innych kwasów tłuszczowych.


Sprawdź dostępne kwasy OMEGA 9 w naszym sklepie:

DR. MAREK SKOCZYLAS ESTROMEGA OMEGA 3 6 9 (LEN, AWOKADO, SEZAM, MIGDAŁY, PESTKI DYNI)

DR. MAREK SKOCZYLAS ESTROMEGA OMEGA 3 6 9 (OLEJ LNIANY)

Kategorie artykułów